Oct 25, 2014

#Throwback kerja part time di Jakel

Uhuk uhuk! Pergh... Berhabuk nye blog anisempoi ney.... Ingatkan dah lenyap, rupanya hidup lagi tuan punya blog ni ye... hehehe ^_^ Alhamdulillah panjang umur lagi... Lama benor tak tulis entry, kekok pulak rasa... Actually, memang rindu sangat nak update entry, blogwalking, join event blogging semua tapi masa tak mengizinkan... Eleh, jawapan cliche. Cakap je lah MALAS! >_< Memang anis mengaku la anis memang malas nak update blog, sebab anis rasa banyak lagi benda yang anis nak explore dalam kehidupan ni, the reality of life. Ecewah. Sebab anis berhadapan dengan masalah yang paling besar dalam hidup anis, maka anis terpaksa hold dulu dunia alam maya ni, fokus pada kehidupan, hargai orang sekeliling, enjoy what life has to offer... gittew... All I can say is, I'm having a great time exploring day by day until now and here I am, back to blogging! 

So sekarang cerita dia anis nak flashback la ape yang dah berlaku dalam hidup anis sepanjang anis tak aktif blogging. Start bulan April 2014, anis mula bekerja di Jakel Kubang Kerian, Kelantan sebagai part timer. Sebelum ni anis memang tak ada langsung pengalaman kerja. Kira first time la ni kerja makan gaji. Sebelum tu, mesti korang tertanya-tanya kenape anis kerja part time kan? Err... ada ke yang tertanya-tanya tu? Kowt2 la korang follow blog anis dah lama kan, mesti korang tau yang anis ni full-time dental student in UKM. Macam ni cerita dia... Memang anis belaja kat UKM tapi sekarang tak lagi... Sebabnya anis dah tukar course. Sekarang anis belajar di UPM, taking Bachelor of Accountacy ^_^ In process nak sambung belajar, anis ada masa setahun untuk 'chillax' kat rumah. Disebabkan dah bosan makan tido makan tido, jadi anis cari la kerja sambil2 buat hilang bosan. Besides, I'm working because I want to accomplish my 2014 wishlist which is to own MacBook Air! Haa... so dapat ke tak dapat MacBook Air tu??? Ermm... eh, korang baca je lah sampai habis entry ni :p

Disebabkan anis ni anak manja, abah memang bangkang sekeras-kerasnya bila anak dia cakap anak dia ni nak kerja. Umi pun sama. Sebab nak kerja je pun, sampai nangis2 argue dengan umi. LOL! Tu belum mintak nak kawen lagi... Aigooo >_< Tapi, walaupun anis ni manja, anis ni jenis degil jugak. Kalau anis cakap anis nak, anis akan usaha jugak sampai dapat. Umi cakap dia nak belikan MacBook Air tapi anis still dengan keputusan anis untuk kerja, cari duit sendiri untuk beli barang yang anis nak. Dah besar ni, rasa tak sedap pulak nak mintak itu ini dengan umi abah walaupun umi abah tak pernah tak bagi duit belanja. Lagipun, bila beli something dengan hasil titik peluh sendiri, baru ada sentimental value, baru thrill... haha :D

Eh, dah masuk perenggan ke-empat, tak start2 lagi cerita pasal kerja part time nye... Ini lah jadi nye bila dah lama tak menaip kan.. Semua benda nak cerita. Mihihi ^_^ Okay la, let's talk about the main purpose of this entry. Masa awal-awal kerja, memang anis cakap, kalau tak kuat semangat, anis dah berhenti kerja dah. Ada yang sama masuk kerja dengan anis, tengok2 hari esoknya diorang tak datang kerja. Tak tahan kowt kena kerja 12jam sehari, dari pukul 10pagi sampai 10malam. Dahtu, takde cuti pulak tu selama sebulan. Kiranya, hari-hari kerja pada bulan pertama. Gila tak penat beb... Berdiri sepanjang hari, layan customer. Nak2 dapat customer jenis cerewet. Nak kain jenis elok tapi harga nak murah. Pernah sekali anis dapat customer yang cari kain plain/kosong/takde corak tapi nak design terbaru. Haa sudah, nak recommend kain ape dekat customer ni... Kalau dah kain tu jenis takde corak, memang dari dulu sampai sekarang design dia sama je, kosong... dah nama pun plain. Dalam kepala ni duk ligat memikir nak suggest kain apa dekat customer ni. Alhamdulillah, dengan bakat terpendam sebagai jurujual ni, customer tu beli jugak kain dengan anis. Yang penting, customer kena puas hati. Kita yang menjual ni pun puas hati tengok customer borong kain kan...

Tapi tapi tapi, buat korang yang rasa nak acah2 kerja part time dekat Jakel ni jugak, korang jangan risau.. Takdenye first day korang masuk kerja terus jual kain. Seminggu pertama tu korang akan di train untuk potong kain, lipat kain, kenal jenis-jenis kain, tengok macam mana pekerja lama serve customer and etc. Lepas tu, baru lah korang boleh start buat sale. Part buat sale ni la yang mencabar kesabaran dan kesungguhan korang dalam bekerja di Jakel. FYI, gaji basic anis dekat Jakel RM750/month sahaja. So, kalau nak gaji lebih, kena lah buat sale banyak-banyak. Lagi banyak korang buat sale, maka banyak lah komisyen yang korang dapat. Gaji + komisyen dah boleh cecah 1k sebulan. So, anis target nak kerja dalam 4 bulan je. Dengan gaji 4 bulan tu cukup la nak beli MacBook Air, harga around RM3000-RM3500.

Walaupun niat utama nak kerja ni sebab nak kumpul duit, tapi pengalaman tu yang paling berharga! Anis bersyukur sebab diberi peluang untuk rasa macam mana bekerja guna tenaga dan dalam masa yang sama dapat develop soft skill especially communication skill. Nak serve customer kena la pandai promote kan... Biasanya golongan mak2 yang selalu datang beli kain. Paling ramai cikgu sebab cikgu kan hari-hari pakai baju kurung. Nanti kang cikgu pakai baju sama je hari-hari, student mesti perasan kan... Ape yang anis dapat belajar waktu kerja kat Jakel ni, kalau nak customer tu beli kain dengan kita, mula-mula ambik hati dia dulu, pastu kenalpasti taste customer tu macam mana, suka warna terang ke pastel ke suka corak abstrak ke bunga-bunga ke... Mula-mula memang susah nak serve customer. Lagi-lagi bila customer tu senyap je, takde respond. Kita yang menjual ni pun blur, kain macam mana customer ni cari kan... Tapi bila dah lama-lama tu, cara serve customer tu makin baik. 

Kalau dulu anis tak tau pun nama kain, tau yang common je macam cotton, lycra, chiffon, satin and etc. Tapi bila dah kerja kedai kain ni, harus lah tau banyak nama kain contohnya Mario Anona, Chiffon Versis, Abitha Shamuse, Anjali Velvet, Valentro, Fabiano, Euro Cotton, Cotton Satin, Cotton Silk, dan banyak lagi la! Tu semua nama-nama kain. Kalau jenis-jenis kain pulak macam woollen, chiffon, cotton, linen, pure silk, opal dan sebagainya. Kalau dulu memang tak reti nak beza jenis-jenis kain, tapi sekarang boleh la sikit-sikit nak beza jenis kain pastu boleh tau kain tu range harga berapa... Anis pernah pegi satu butik ni, bila tengok baju tu cantik, try pulak tengok jenis kain yang dia guna, pastu belek harga, terkejut beruk dibuatnya. Mahal gila! Kalau nak kira, tolak cost untuk produce baju tu, untung dia dua kali ganda! Maka, tak jadi lah beli... Baik la beli kain sendiri, pastu upah jahit. Tapi, selalunya beli jugak, kalau dah berkenan di hati... ye dak? kikiki :D

Yang best nye kerja Jakel ni, boleh jumpa orang-orang famous. Kalau kat Kelantan, Fahmi Apek, pemain bola sepak negara, dengan wife dia, Leuniey memang selalu datang beli kain. Kerabat diRaja pun selalu jugak datang Jakel. Of course la bukan anis yang serve, kalau tidak, mau murka dilayan oleh staff yang tak berapa bertauliah ni.. hehehe.. Kita tengok dari jauh je la...


Tengah-tengah takde customer, ada la yang buat kerja-kerja gila kat celah-celah kain. Contoh nya macam mamat bawah ni. Buang tabiat pegi lilit kain ala-ala ustajah. Kalau takde si Aiman ni, memang tak ceria la hari-hari kitorang kat Jakel. Dengan dia la anis duk sembang time2 takde customer. Aiman ni kerja dia kemas kain, make sure kain semua digulung dan diletakkan di rak. Pastu yang lagi dua orang laki dalam gambar belah kanan tu pulak jaga store. Kalau takde budak store, susah la kitorang nak mencari kain dalam store. Yang cantik manis dalam gambar kanan tu kawan anis masa kat Jakel, nama Fify tapi budak2 ni selalu panggil Fify fairuz fuiyoooo... Kakaka :D


Kengkawan ^_^


*Gambar kat atas ni masa Aiman dan Angah nak berhenti kerja. Aiman sambung belajar, Angah pulak dapat kerja baru, kerja dengan makcik dia... Ape lagi, kena baling tepung la diorang ni...

Baju raya tahun ni 100% guna kain dari Jakel. Kain yang anis guna jenis Valentro Lot 1 pastu ada letak sequin dekat lengan dan baju. Total cost untuk kain + sequin = RM 117 (tak termasuk upah jahit). Kalau nak kira, memang murah sangat kalau nak banding dengan harga baju siap jahit yang dijual dekat butik-butik. Kain Valentro Lot 1 ni memang mostly butik-butik ternama guna untuk buat baju diorang... Kain ni memang selesa dipakai. Tak mudah berkedut pastu serap peluh. Nak buat baju melayu pun boleh guna kain ni :)


Pergh, panjang jugak entry anis ni yek.. Okay la, anis pun tau korang dah penat baca. Ada yang baca sampai sini ke? Kalau ada, beribu-ribu tahniah! Semangat korang nak tau pasal Jakel yek... hehehe... Last but not least, kerja kat Jakel ni memang sangat2 membantu anis sebab anis boleh relate apa yang anis dah lalui masa kerja dengan apa yang anis belajar sekarang especially subjek management. Yang paling penting, berjaya jugak anis kumpul duit untuk beli MacBook Air!!! Woot Woot!


Alhamdulillah.... ^_^

XOxo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...